04 oktober 2023

Stoofperenfeest Ruinerwold - 7 oktober 2023

 

Aanstaande zaterdag, 7 oktober is het weer zo ver, het Stoofperenfeest in Ruinerwold. Het jaarlijkse evenement wordt altijd goed bezocht door bezoekers uit het hele land. Uniek is dat men voor één dag stoofperenbomen kan 'kopen' door middel van een veiling en deze dan zelf mag leeg plukken. Naast de veiling zijn er ook op 4 erven marktkramen en foodtrucks te bezoeken. Eén erf is als kindererf ingericht met leuke spelletjes en een springkussen. Vanaf de parkeerplaats rijdt een huifkar van erf naar erf. Een uniek en gezellig evenement. Meer info staat op Facebook op 'Stoofperenfeest Ruinerwold'. Welkom!

5 feb. 2021

Vakantie en/of werkplek (Workation)

 

Onlangs hadden wij gasten die mij inspireerden om een stukje te schrijven. Het gaat om de reden van hun verblijf in onze accommodatie. Vóór Corona ontvingen wij vooral vakantiegangers die de Drentse rust zochten en wandelingen en/of fietstochten maakten in de nabij gelegen natuurgebieden.

Maar in deze tijd is het dus ook mogelijk dat mensen een plek zoeken puur om even uit hun eigen woonomgeving te zijn. Veel mensen werken al maanden thuis en ook de kinderen volgen verplicht thuisonderwijs. Ik kan me helemaal voorstellen dat er dan op een gegeven moment de behoefte ontstaat om even in een andere omgeving te willen zijn. Voor het thuiswerken en thuisonderwijs maakt het niet uit vanaf welke plek dat gedaan wordt en kan er dus ook prima buiten de weekenden of schoolvakanties om naar een vakantiehuisje gegaan worden.

Onze gasten hadden dit ook bedacht en zij besloten om met het hele gezin een paar dagen bij ons te overnachten. Iedereen had zijn eigen kamer waar ze ‘s morgens werkten of online les volgden, eten deden ze in de gezamenlijke ruimte en na ‘schooltijd’ maakten ze een wandeling hier in de buurt. Ondanks dat het werk en school gewoon door was gegaan, hadden ze heerlijk genoten van het even in een andere omgeving zijn. Ze hadden nieuwe energie opgedaan om er thuis weer tegen te kunnen. Wat een goed idee!

Heerlijk en dankbaar dat wij zo’n plek kunnen bieden.

Welkom!

 

Stookhok/ bakhuusje

Veel Drentse boerderijen hebben van die schattige kleine huisjes naast de boerderij staan waarvan veel mensen zich afvragen waar die voor dienen. Ze hebben vaak een schoorsteen, wat kleine raampjes en een deur. Ze worden stookhokken of bakhuus genoemd en werden vroeger gebruikt als washok, als werkplek waar groente en/of vlees geweckt werd of waar emmers water voor diverse doeleinden verwarmd werden. Tegenwoordig hebben de huisjes verschillende functies en zijn er instanties die dit in kaart gebracht hebben. Sommige worden nu gebruikt als bijvoorbeeld speel- en/of tuinhuisje, sauna, winkeltje of in ons geval een bakkerijtje. Twee jaar geleden kregen wij een journaliste van het toeristisch magazine 'Noorderland' op bezoek voor een interview over dit onderwerp. Via de link is dit artikel te lezen. Veranderd is nu wel dat de bakker in het verhaal intussen een eigen bakkerijtje bij huis heeft en wij het huisje gebruiken voor onder andere de voorbereidingen voor onze poffertjes’foodtruck’. Dus alsnog zeer functioneel en qua uiterlijk een mooi behoud van het authentieke karakter van de boerderij.                                https://noorderland.nl/artikel/106103/onder-de-pannen

Lees meer »

Vrijheid

Een kleine 2 weken geleden zat ik, net als nu, aan de keukentafel omdat ik een stukje wilde schrijven voor mijn blog. Het was half oktober en voor veel kinderen was de herfstvakantie begonnen. Ik wilde schrijven dat de stichting Kunst en Cultuur weer van alles georganiseerd had in Drenthe, Groningen en Friesland. Ze noemen het ‘Oktober Kindermaand’ wat inhoudt dat veel musea gratis entree geven voor kinderen en dat daarnaast veel leuke evenementen en/of leerzame workshops georganiseerd worden. Onze B&B ligt centraal ten opzichte van veel deelnemers en zou een leuke optie kunnen zijn om te overnachten. Ik wilde gezinnen uitnodigen om naar Ruinerwold te komen.

Lees meer »

Luchtvluchteling

Deze term had ik nog niet eerder gehoord maar het verwijst naar mensen die om gezondheidsredenen naar een omgeving moeten verhuizen waar de lucht schoner is. In de krant van vandaag staat een artikel over een mevrouw die in Rotterdam woonde en vanwege longproblemen in een scootmobiel terecht kwam. Ze verhuisde naar het noorden en haar klachten namen snel af. Momenteel wandelt ze zelfs weer dagelijks 15 km en is ze van scootmobiel afhankelijk weer móbiel geworden. Op het overzichtskaartje dat bij het artikel geplaatst is, is te zien waar in Nederland de lucht het schoonst is en ik werd er blij van te zien dat Drenthe daar ook onder valt. Dit is een belangrijk feit voor onze gasten! Dat we dus niet alleen in een schitterende omgeving wonen, met mooie natuurgebieden en landelijke weggetjes waar prachtig gefietst en gewandeld kan worden, maar dat men er ook nog eens gratis gezonde, schone lucht bij krijgt. Bedenk ik meteen een nieuwe term ‘de luchttoerist’?!

Lees meer »

Relaxed

Ik ben nog maar net begonnen met schrijven maar merk dat ik nu al op onverwachte momenten inspiratie krijg door wat er om me heen gebeurd. Dat ik denk: ‘dat vind ik leuk om over te schrijven’. Bijvoorbeeld  door een opmerking van een mevrouw op de parkeerplaats bij de supermarkt of door een bijzondere vraag van gasten. Dit overkwam mij dit weekend  en eigenlijk passen die 2 situaties wel bij elkaar. Beide gaan namelijk over de relaxte sfeer hier in Drenthe. In het eerste geval vroeg een wat gehaaste mevrouw mij waar de betaalautomaat stond want ze kon hem nergens vinden. Ik vertelde dat het gratis parkeren was en dat ook het winkelwagentje zonder munt gepakt kon worden. Ze keek verrast op en reageerde met ‘dat is relaxed zeg!’. En ja, dat is natuurlijk ook zo, dat kom je niet vaak meer tegen, maar  hier in Drenthe dus nog wel.  

Lees meer »

Op en om de boerderij

Voor de derde dag op rij is het extreem warm in Nederland. Gisteren is er weer een record verbroken en staat deze nu op 40,7 graden Celsius (gemeten in Gilze Rijen/Brabant) maar ook hier in Drenthe was het snoeiheet. Mens en dier zochten de schaduw op, alleen mijn (moes)tuin , die in de volle zon staat, lijkt het wel goed te doen bij deze temperaturen. De zonnebloemen schieten de lucht in en hebben inmiddels een hoogte van 2.10m bereikt. Sommige gewassen groeien als ‘kool’ ook al doel ik meer op mijn pepers, tomaten, pompoenen en bietjes. Van laatst genoemde  heb ik zelfs een exemplaar geoogst die meer dan 1 kg woog (genoeg voor 1 maaltijd/4 personen!). Van de aalbessenstruik heb ik  4,5 kg bessen geplukt en heerlijke gelei kunnen maken die terug te vinden is op de ontbijttafel van onze gasten. Een heerlijke combinatie met ons eigen gebakken brood.

Lees meer »

Welkom op mijn eerste blog. Het voornemen om dit te beginnen, ligt er al langer maar vandaag doe ik het ook echt. Zittend onder de parasol aan de tuintafel kan dit qua temperatuur nog net. Gisteren is er officieel een hitterecord verbroken met 39,3 graden in Eindhoven. De verwachtingen voor vandaag zijn dat het nóg warmer kan worden. We wachten het af en drinken intussen liters citroenwater. Koelte is opeens een luxe en dat is wat in onze B&B nog te vinden is. Alle kamers bevinden zich op de deel van de boerderij en daar is het altijd heerlijk koel. Waarschijnlijk door de goede isolatie en de relatief kleine ramen (voormalige staldeuren) dat de ruimte op 22 graden blijft. Gasten vinden dit echt een verademing naast het zitje buiten dat we ook aanbieden en waar de blauwe hortensia op het moment prachtig in bloei staat. Dat er een keuze is, wordt zeer gewaardeerd. 

Gasten die hier logeren en buiten de B&B verkoeling aan het water zoeken kunnen dat doen in de recreatieplas Engelgaarde aan de rand van Ruinerwold/Meppel (10 km ) of in de zwembaden van Ruinen en/of Havelte (6 km) of in De Wijk en/of Meppel (10 km). Met de auto is dit dus allemaal binnen een kwartier bereikbaar. 

Mijn toeristische tip voor vandaag is het 'Donderdag Meppel Dance event'. Overdag zijn er door de hele stad verschillende dansgroepen te zien   ( + dj-clinics, streetdance en pop-up dansdemonstraties) en  's avond is er een spectaculaire dance party met verschillende dj’s, danseressen en lichtshows. Dit bevindt zich op de Wheem, de Groenmarkt,  het Kerkplein en het Prinsenplein waar ook veel terrassen zijn voor een hapje en een drankje. Deze 'Donderdag Meppeldag' wordt 6x georganiseerd in juli en augustus met iedere keer een ander thema dus zeker de moeite waard om te volgen. Vanuit onze B&B is het maar 11 km naar deze leuke stad met gezellige winkelstraat en grachten.

Bedankt voor het lezen van mijn eerste blog, ik wens je een fijne dag, graag tot een volgende keer.